Vinales

Het stadje Viñales, gelegen in de gelijknamige vallei van Viñales, is het centrum van de tabaksteelt in Cuba. Uit deze omgeving komen de wereldberoemde sigaren vandaag. Het stadje en de vallei ligt in de provincie Pinar del Río. Kenmerkend voor deze unieke plek zijn de eindeloze tabaksvelden. Schuren hangen vol met drogende tabak en linnen netten beschermen de tere bladeren tegen het kneuzen. De kalksteenbergen (mojotes), die ver boven de tropische akkers uitsteken, zijn typerend voor deze prachtige omgeving.

Het stadje Viñales zelf is niet bijster bijzonder. Reizigers overnachten hier om de nabij gelegen Vinales vallei te bezoeken. De vallei is namelijk een van de prachtigste landschappen van Cuba. Tabaksplantages liggen aan de voet van de vallei op vruchtbare grond. Hier groeien de tabaksplanten waarvan de wereldberoemde Cubaanse sigaren gemaakt worden.

Vinales tips
Heerlijk is het om een mountainbike te huren en door dit indrukwekkende landschap te fietsen. Je passeert hard werkende lokale bevolking die met ossenkarren het land bewerken. Vinales heeft een aantal grotten in de omgeving. De druipsteengrotten van Cueva del Indio, ofwel de Grotten van de Indianen, zijn indrukwekkend. Het is heel bijzonder om via de verschillende rotstekeningen een glimp op te vangen van het leven van deze vroegere bewoners. Bezoek zeker een tabaks- fabriek bij Pinar del Rio of de Guayabita destilleerderij. Je leert over het rollen van de sigaren en hoe je ze daadwerkelijk moet roken. De kenmerkende geur van tabak ruik je dan ook overal.

Doordat de enige snelweg die Cuba rijk is langs Viñales loopt is dit dorp eenvoudig te bereiken vanuit Havana en vanuit andere richtingen, zoals de stad Pinar del Rio. Dus met eigen vervoer en georganiseerde busreis is Vinales prima te bereiken. Ben je zelfstandig aan het reizen over Cuba of ben aan het backpacken over Cuba kun je met de bus vanuit Havana dit dorpje en gebied bezoeken.